Veelgestelde vragen

Is de opleiding een erkende opleiding met een erkend diploma?


Neen. Het beroep van tatoeëerder is een vrij beroep, en hiervoor bestaat geen erkende opleiding of een erkend diploma. Aan het einde van onze opleiding krijg je wel een getuigschrift als bewijs van deelname.
Is de opleiding verplicht om als tatoeëerder te kunnen starten?


Neen. Het beroep van tatoeëerder is een vrij beroep. Je kan starten als tatoeëerder zonder diploma of opleiding. De enige opleiding die verplicht is, is deze van “Hygiëneprocedures voor tattoos en piercings”, te behalen via Syntra.
Is het niet beter om een opleiding te volgen bij een tattoo artiest?


Als je de kans krijgt om bij een goede tattoo-artiest in opleiding te kunnen gaan via een apprenticeship of stage, raden wij dit ten sterkste aan. De laatste jaren is er echter een wildgroei van nieuwe shops en artiesten, en ben je niet altijd zeker van de kwaliteit van de opleiding. Vaak worden ook erg hoge tarieven gevraagd hiervoor. Om deze reden kiezen steeds meer geinteresseerden voor een opleiding bij ons.
Kan ik na de opleiding tatoeëren?


Laten we eerlijk zijn: Je kan niet verwachten dat je na 3 dagen alles onder de knie hebt. Er komt erg veel bij kijken. Wij spitsen ons daarom toe op de kennis van hygiëne, de materialen en het aanleren van de tatoeëertechniek. Na 3 dagen ken je de basistechnieken, en vanaf dan is het nog veel oefenen thuis. Wij geven je hiervoor de juiste tools mee.
Kan ik mezelf een tattoo artiest noemen na de cursus?


Neen. Na de cursus ken je de basisbeginselen en basistechnieken van het tatoeëren. Tatoeëren is naast de techniek ook schetsen, creatief zijn, kennis hebben van stijlen, jouw eigen stijl ontwikkelen, … dit is een levenslang proces.
Welke technieken worden behandeld?


We focussen ons op solid blackwork en basic shading.
Hoelang duurt het vooraleer ik kan tatoeëren?


Dit hangt af van jouw inzet. Na de cursus zijn sommigen in staat om na enkele maanden intensief oefenen, goede eenvoudige tatoeages in zwarte inkt te plaatsen. Tatoeëren is naast de techniek ook schetsen, creatief zijn, kennis hebben van stijlen, jouw eigen stijl ontwikkelen, … dit is een levenslang proces.
Stopt het na 3 dagen of is er een vervolg?


Na 3 dagen kan je nog niet tatoeëren en dien je veel te oefenen. Dit kan gewoon thuis. Wij zijn er na de 3 dagen nog om jouw vragen te beantwoorden. Ook krijg je van ons de mogelijkheid om na de cursus kostenloos nog binnen te springen als je vragen hebt, of sommige technieken wil bijschaven. Ook bieden wij een gevorderdencursus aan, waar je aan de slag gaat in een tattooshop.
Is de tattookit die jullie aanbieden goed genoeg om op personen te tatoeëren?


Deze tattookit verkopen wij om te leren tatoeëren. Hoewel je deze toestellen ook kan gebruiken om op personen te tatoeëren, raden we het af.
Is er garantie op de tattookit?


Ja. Je krijgt 1 jaar garantie op de tattookit. Ook is er een gedeeltelijke geld-terug-garantie van 3 maanden. Als je beslist om binnen 3 maanden te stoppen met ons materiaal, kan je de machine en toebehoren terugbrengen, en krijg je 150€ terug hiervoor (mits geen defecten). Opgelet: dit geldt enkel voor de machine en toebehoren. Naalden, inkt en stencilgel worden niet terugbetaald.
Moet ik een eigen tattoomodel meebrengen?


Dat mag, maar is niet verplicht. Dit enkel op de laatste cursusdag (maandagavond) wanneer de tatoeagedemonstratie op persoon plaatsvindt.
Moet ik voorkennis of een portfolio hebben om aan de cursus te mogen starten?


Neen. We hebben de cursus toegankelijk gemaakt voor iedereen die wil proeven van het tatoeëren.
Moet ik kunnen tekenen om te kunnen starten?


Neen. We hebben de cursus toegankelijk gemaakt voor iedereen die wil proeven van het tatoeëren. Je mag jouw eigen schetsboek meenemen maar we werken voornamelijk met tekeningen die wij aanbieden.
Op welke huiden wordt er geoefend?


Wij werken op de meest realistische huiden. Vaak zijn dit varkenshuiden. Wij voorzien zelf deze huiden.
Moet ik iets meebrengen naar de cursus?


Neen. Als je zelf tatoeagemateriaal hebt, is het wel aangeraden dat je hiermee werkt.
Kan ik mijn eigen tatoeagemachine gebruiken tijdens de cursus?


Ja. Als je een rotarymachine hebt mag je deze gebruiken. Een coilmachine kan ook als je hier al ervaring mee hebt. Zoniet, werk je op (onze) rotarymachines.
Kan ik met mijn coilmachine de cursus mee volgen?


Liever niet. Gezien de langere leercurve werken we niet met coilmachines tijdens de lessen. We werken met rotarymachines (en hybridemachines). Als je al met een coilmachine kan werken mag het wel. Als je een pure beginner hebt, ga je best aan de slag met (ons) rotarymateriaal.
Moet ik speciale kledij voorzien?


Draag waar je je gemakkelijk in voelt. Hou er wel mee dat beginners soms een spatje inkt morsen. Dit gaat niet uit de kleren.
Mag ik mijn eigen eten en drinken meenemen?


Absoluut.
Is er een restaurant? Kan ik drank aankopen?


In huis hebben we geen restaurant. In Hasselt hebben we wel goede buren: namelijk een frituur, een wokrestaurant en binnenkort een Panos.
In Gent zitten we vlakbij de Brugse Poort, met veel eetgelegenheden.
Je brengt best je eigen drank mee.
Is er een mogelijkheid tot overnachten?


Neen. Er zijn wel hotels en een hostel in de buurt.
Kan ik de cursus betalen met mijn bedrijf en een factuur ontvangen?


Ja, dat is mogelijk.
Kan ik de cursus betalen met opleidingscheques?


Neen. Op dit moment kunnen we dit nog niet aanbieden.
Is de school toegankelijk voor rolstoelgebruikers?


In Hasselt wel. In Gent helaas niet.
Hoe wordt de cursus gegeven volgens de Coronamaatregelen?


In een tatoeageomgeving legden we sowieso al de nadruk op hygiëne. Deze wordt nog verstrengd door middel van volgende maatregelen: • Zitplaatsen op 1,5 meter afstand van elkaar, ieder heeft een eigen aangeduide zitplaats
• Ontsmette zitplaatsen, werktafels, toiletten, deurklinken, tattoomaterialen • Deuren en enkele ramen open voor luchtcirculatie • De begeleiders dragen een mondmasker
• De groep wordt verdeeld in 2 kleinere groepen over 2 lokalen, op verschillende tijdstippen
• De demonstraties gebeuren zoveel mogelijk individueel • Hiervoor werken we met extra begeleiders • Elke deelnemer krijgt eigen materialen die klaarstaan en niet uitgewisseld worden
Corona: wat gebeurt er met mijn inschrijvingsgeld als de cursus niet doorgaat?


Als de cursus niet meer doorgaat door het coronavirus, krijg je je inschrijvingsgeld terug. We doen hier niet moeilijk over. Ook als je omwille van persoonlijke redenen alsnog annuleert, krijg je je geld terug zolang je dit ten laatste 3 dagen voor start van de cursus laat weten.